Jaka temperatura powinna być w lodówce?

Wiele osób zadaje sobie pytanie na temat tego, jaka temperatura powinna być w lodówce. To ważne, ponieważ każdy chce by produkty, które w niej przechowuje, były świeże i najlepszej jakości. Niektórzy nieustannie borykają się z problem zbyt szybkiego psucia się żywności w swojej lodówce. Ponadto, odpowiednia temperatura ma też znaczenie dla kondycji samego urządzenia. Masz wrażenie, że Twoja lodówka pobiera zbyt dużo energii? A może ciągle zmagasz się z awarią lodówki? W tym artykule dowiesz się, jak istotną rolę odgrywa optymalna temperatura lodówki i jaka powinna ona być. 

Dlaczego optymalna temperatura w lodówce jest ważna i jaka powinna być? 

Ustawienie dobrej temperatury to istotny szczegół w prawidłowym funkcjonowaniu urządzenia. Optymalna temperatura w lodówce pozwala Ci przedłużyć okres jej pracy i eksploatacji. Bardzo ważne jest, by pamiętać, że prawidłowo ustawiona temperatura w lodówce to taka, gdzie produkty są chłodzone, natomiast nie mogą być zamrażane. W momencie gdy temperatura będzie za niska lub za wysoka, produkty znajdujące się w środku narażone są na utratę wartości odżywczych lub uruchomienia procesu gnilnego. W takim przypadku, gdy temperatura w lodówce jest źle ustawiona, żywność będzie szybciej się psuć. Pozostaje więc ważne pytanie: na ile stopni i jaką temperaturę trzeba ustawić w naszej lodówce, by mogła ona prawidłowo funkcjonować?

Ile stopni powinno być w lodówce? 

Za wysokość temperatury w lodówce odpowiada termostat. Zazwyczaj w lodówce znajdują się dwa termostaty: jeden znajdujący się w chłodziarce, drugi w zamrażarce. Jeśli ustawimy odpowiednią temperaturę w obu miejscach, będzie to miało ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie lodówki oraz oszczędzanie energii elektrycznej. 

Ile więc powinno być stopni w lodówce? Zaleca się, by w lodówce temperatura była ustawiona w przedziale 4-8°C. Warto pamiętać, że za każdym razem, gdy obniżymy temperaturę o około dwa stopnie, narażamy lodówkę na zużycie o kilkanaście procent więcej prądu. Ponadto, jak było wymienione wyżej, zbyt niska temperatura może zaszkodzić przechowywaniu naszej żywności.  

W zamrażalniku zawsze należy ustawić mniejszą temperaturę, aby hamować rozwój bakterii i przede wszystkim by nasza żywność się nie rozmroziła. Zazwyczaj w zamrażarce temperatura jest ustawiona od -6 do -24°C.

Jak ustawić temperaturę w lodówce? 

Kiedy znamy już optymalną temperaturę w lodówce, zastanawiamy się, jak ją ustawić? Za ustawienie temperatury odpowiada termostat. 

Termostat lodówki zazwyczaj przedstawia temperaturę  do ustawienia od 2 do 8°C. Wystarczy ustawić najdogodniejszą dla siebie i swojej lodówki temperaturę. 

Zaś termostat zamrażarki zazwyczaj ma bardziej rozszerzony wybór temperatur. Często do wyboru jest -6, -12, -18 lub -24°C. Najbardziej zalecane jest ustawienie na -18°C. Bardzo często stopnie ustawienia mrożenia oznaczone są gwiazdkami, które oznaczają: 

  • 1 gwiazdka – możesz bezpiecznie przechowywać żywność przez tydzień
  • 2 gwiazdki – do 4 tygodni,
  • 3 gwiazdki – do 4 miesięcy,
  • 4 gwiazdki – możesz bezpiecznie przechowywać żywność przez cały rok

Jak ułożyć żywność w lodówce o odpowiedniej temperaturze? 

Temperatura w lodówce powinna być rozproszona w poszczególnych sektorach lodówki. Dlatego ważne jest, by świadomie rozłożyć żywność, która będzie znajdowała się w lodówce, bowiem zupełnie inna temperatura będzie na najwyższej półce lodówki, a inna na najniższej. Warto więc wiedzieć, gdzie i co należy ustawić, by przechowywana żywność była odpowiednio chłodzona. 

  • Na samym dole, w najniżej ustawionym pojemniku powinny znajdować się owoce i warzywa, ponieważ w tej części lodówki zwykle temperatura jest w granicach 7-8°C,
  • Nieco wyżej, na tej półce jest temperatura już około 2°C, dlatego możesz tam położyć mięso, 
  • Na środkowej półce możesz rozstawić nabiał, sery, jajka lub wędlinę, 
  • Na najwyższej półce zaleca się ustawić rzeczy, które nie wymagają zbyt mocnego schłodzenia, więc warto postawić tam dżemy, sosy lub napoje,  
  • W pojemnikach znajdujących się na drzwiach lodówki również należy ułożyć produkty niewymagające zbyt mocnego schłodzenia, ponieważ jest tam najwyższa temperatura. 

Gdy wszystkie rzeczy będziemy mieć odpowiednio rozmieszczone, a temperatura naszej lodówki będzie optymalna i odpowiednia, będziemy mogli tym samym cieszyć się prawidłowym funkcjonowaniem naszego urządzenia. 

Jakub Borowiecki
Jakub Borowiecki
Od lat związany z branżą budowlaną. Ukończył studia architektoniczne w Warszawie, w wolnej chwili lubi majsterkować w swoim warsztacie.

Podobne artykuły

Komentarze

Najpopularniejsze