Piekarnik to podstawowy element wyposażenia każdej kuchni. Trudno wyobrazić sobie codzienne przygotowywanie posiłków bez niego. Osoby, które mają zakup piekarnika dopiero przed sobą, mogą pogubić się w szerokiej ofercie producentów. Podpowiadamy więc, na co należy zwrócić szczególną uwagę i jak wybrać najlepszy piekarnik dla siebie.
Piekarnik wolnostojący i piekarnik do zabudowy
Wybierając sprzęt, przede wszystkim należy odpowiedzieć sobie na pytanie dotyczące tego, jak piekarnik ma wyglądać i gdzie powinien stać. Podstawowy podział piekarników wyszczególnia sprzęt wolnostojący oraz do zabudowy. Piekarnik wolnostojący to dobre rozwiązanie dla osób, które nie remontują całej kuchni i posiadają już szafki. Tego typu sprzęt nie naruszy ich struktury i może być postawiony w dowolnym miejscu. Dla osób, które planują wymianę szafek, najlepszym wyjściem będzie piekarnik do zabudowy. To eleganckie rozwiązanie, które doda stylu każdej kuchni. Kolejnym krokiem jest wybór konkretnego sprzętu. Na rynku znaleźć można piekarniki elektryczne, gazowe oraz parowe. Czym się różnią?
Piekarnik elektryczny
To prawdopodobnie najczęściej kupowany typ piekarników. To uniwersalny sprzęt, który pozwala na przygotowanie większości posiłków. Świetnie sprawdza się także do domowych wypieków. Piekarniki elektryczne cechują się prostą obsługą, szybkim czasem nagrzewania oraz szerokim zakresem temperatur (zwykle do 280 stopni Celsjusza). Zaletą jest także łatwość czyszczenia. Większość piekarników nowej generacji posiada funkcję pyrolizy, dzięki której już po godzinie sprzęt jest czysty. Kupując piekarnik, warto zwrócić również uwagę na dodatkowe funkcje. Dla przykładu piekarnik SurroundCook 600 marki Electrolux daje możliwość grillowania oraz wielopoziomowego pieczenia.
Piekarnik gazowy
Piekarnik gazowy zasilany jest gazem z butli lub gazem ziemnym. Jeszcze kilkanaście lat temu był to najpopularniejszy typ piekarnika, jaki można było znaleźć w polskich domach. Główną zaletą tego typu sprzętu są stosunkowo niskie koszty utrzymania oraz dobre utrzymywanie ciepła. Piekarnik nawet po wyłączeniu jest jeszcze przez jakiś czas gorący. Z tego powodu piekarnik gazowy jest bardzo ceniony przez fanów domowych wypieków, zwłaszcza chrupiącego chleba. Wiele osób rezygnuje z piekarników gazowych z powodu bezpieczeństwa. Okazuje się, że obawy te są zupełnie niepotrzebne. Piekarniki nowej generacji mają bowiem wbudowany mechanizm zabezpieczający przed ulatnianiem się gazu.
Piekarnik parowy
Piekarniki parowe to stosunkowo nowy sprzęt na rynku. Dzięki zastosowaniu pary można skrócić czas pieczenia nawet o 20 proc. Do tego dochodzi bardzo prosta obsługa. Niektóre piekarniki są w stanie samodzielnie dopasować ustawienia do pieczonej potrawy. W przypadku sprzętu marki Electrolux odpowiada za to funkcja Steamify®. Pozwala ona uzyskać jak najlepszy efekt pieczenia w możliwie jak najkrótszym czasie. Dla fanów pieczonych mięs doskonale sprawdzi się z kolei funkcja pieczenia metodą SousVide. Dzięki niej przygotowane w domu dania smakują jak z restauracji.
Artykuł sponsorowany